Aitoudesta ollaan valmiita maksamaan vanhan tyylisissä hirsimökeissä

Liian koneellistunut valmistus luo kysyntää aitoudelle

Vanhan tyyliset mökit ovat nykyään suosittuja Suomessa. Koska hirsirakentamisesta on koneellistumisen myötä tullut niin helppoa, mökeistä tehdään yhä useammin moderneja rakennuksia, jotka hipovat jo talon kokoa ja varustelutasoa.

Perinteiset mökit ovat maltillisempia ja ne mukailevat vanhaa tyyliä, jolle on tyypillistä yksinkertainen harjakattomalli, koristeellisuus ja rosoinen pinta. Tällainen mökki ei pröystäile mukavuuksilla, ja siinä on tahallaan ajan patinoimia pintoja.

Periaatteessa mikä tahansa höylähirsimökki voi mukailla vanhaa tyyliä esimerkiksi mökin muodolla, mutta höylähirsi ei edusta vanhan tyylin autenttisuutta. Oikea vanhan tyylinen mökki on veistetty käsin, ja siinä on kunnioitettu perinteitä ikkunoissa, heloissa ja tulisijassa.

Vanha tyyli muodostuu muutamasta elementistä

Vanha, perinteinen tyyli koostuu muutamasta peruselementistä, joita ilman mökkiä ei voi sanoa vanhan tyyliseksi. Höylähirsimökki voi olla kaunis, koska se on niin säännöllinen ja sileä, mutta vanhaa tyyliä arvostaville ihmisille se ei kelpaa.

Suomalaisessa hirrenveistoperinteessä on paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon rakennettaessa vanhan tyylistä mökkiä. Kun rakentaminen tehdään säntillisesti ja ikkunoiksi saadaan jonkin vanhan talon ristikkoikkunat, aletaan lähentyä oikeaa vanhaa tyyliä.

Ne, jotka arvostavat näitä asioita, näkevät myös vaivaa mökin rakentamisessa. Taotut helat ja raakalautaiset ikkunoiden reunalaudat ovat yksityiskohtia, jotka pitää toteutua vanhan tyylin mökissä. Kun mökki kootaan tällaisista materiaaleista, lopputulos huokuu todellista vanhaa tunnelmaa.

Aitouden tavoittelu on elämäntapa

Tällaisessa mökissä on omanlaisensa tunnelma, jollaista ei voi jäljitellä massatuotetulla höylähirsimökillä. Vanhan tyylisiä mökkejä luodaan kuin Museoviraston suojeluperiaatteella, ja ehdot määrittelee kuitenkin rakentaja itse kurinalaisella asenteella, jotta mökistä tulisi aidosti vanhanaikainen.

Valmistuessaan vanhan tyylinen mökki on helmi, jolla on arvoa. Kokemuksesta mökissä kannattaa myös maksaa, koska näitä mökkejä ei ole joka niemen nokassa. Se, joka on uurastanut vanhan tyylisen mökin eteen, voi hymyillä hyvillä mielin, koska tällaiset mökit ovat haluttua tavaraa nykyään.

Vanhanaikaisen mökin rakentaminen liittyy elämäntapaan ja asenteeseen, joissa kunnioitetaan perinteisiä arvoja ja aitoutta. Juuri aitous on tekijä, jota ei voi valmistaa tehtaassa. Aitouden varmistamiseksi on koluttava löytötoreja, vanhoja maatiloja, makasiineja ja kirpputoreja. On puhuteltava vanhoja seppiä, hirrenveistäjiä ja muurareita.