Vanhanajan mökki on hirsimökki

Perinteisen lomamökin erottaa siitä, että sen hirret eivät ole höylähirsiä, vaan ne ovat veistettyjä. Veistetty hirren pinta on rosoinen ja siinä on lastun muotoisia painaumia.

Puu on perinteisesti pyöreä. Jos pyöreyttä ei veistetä pois, hirrestä tulee niin sanottu pyöröhirsi. Pyöreys veistetään pois asettamalla puu vaaka-asentoon, ja lauta sen päälle samansuuntaisesti. Laudan reunoilta ylimenevä puun osa veistetään kirveellä pois. Hirrestä tulee siis yhtä paksu kuin mitä lauta on leveä.

Veistetty hirsi on perinteisin rakennusmateriaali

Vanhanajan mökki on juuri kirveellä veistetty hirsimökki. Sen lisäksi mökin kulmiin pitää tehdä salvokset kirveellä ja sahalla. Sekään ei vielä riitä, koska päällekkäin tulevien hirsien välinen rajapinta pitää niin sanotusti varata vara-nimisellä työkalulla.

Kun yhden hirren salvokset alkavat olla tarpeeksi sopivat, sen alla olevan hirren välisessä raossa vedetään varaa siten, että se piirtää jäljen ylä- ja alahirteen. Tämän jälkeen ylemmän hirren alapinnasta veistetään pois jäljen osoittama alue, jolloin hirsien välisestä rajapinnasta tulee tiivis.

Perinteinen mökki on hirsimökki, jossa ei ole käytetty höylähirttä tai kevythirttä. Se voi toki olla koneellisesti tehty pyöröhirsimökki, mutta silloinkaan pyöröhirren pinta ei saisi olla höylätty. Voisi sanoa karkeasti, että kaikki höylähirsi- ja sileäpintaiset pyöröhirsimökit pyrkivät jäljittelemään vanhanajan tyyliä, mutta todellisuudessa ne ovat kaukana siitä.

Mökin muoto paljastaa modernin mökin

Jos katsoo hirsimökkien muotoa, nekin pyrkivät useimmiten jäljittelemään vanhanajan tyyliä. Väljemmin ajateltuna vanhan tyylinen mökki on hirsimökki, joka ei ole modernin muotoinen. Tällainen mökki on useimmiten kaksikerroksinen ja harjakattoinen hirsimökki, jossa saattaa olla koristuksia ikkunalaudoissa, kuten entisaikoina.

Koristeellisuus ja väri luovat vanhaa tyyliä

Koristeellisuus vanhan tyylisissä mökeissä juontaa juurensa Karjalasta. Sen näkyvin esimerkki on nykyään Bomba-talo Nurmeksessa. Bomba-talo on erittäin koristeellinen hirsitalo, joka näyttää kuin isolta, perinteiseltä kesämökiltä. Bomba-talo on tummanruskea ja siitä nousevat esiin värikkäät ja koristeelliset ikkunanpielet.

Mökkien väri liittyy vahvasti siihen, kuinka perinteiseksi se koetaan. Entisaikoina mökit saatettiin jättää maalaamatta, jolloin niistä tuli harmaita. Punamullalla maalattu mökki on aitoa vanhaa tyyliä. Saaristolaismökit ovat saattaneet olla entisaikoina sinisiä ja jopa keltaisia.