Mökit luonnossa virittävät rentoon tunnelmaan

Mökki järven rannalla on suomalaisen unelmapaikka

Luontomökit ovat suomalaisen unelmalomakohde kotimaassa. Mökki luonnossa on perisuomalainen näky, joka kiinnostaa vapaa-ajanviettäjiä erityisesti kesällä. Suomalainen haaveilee omasta mökistä, jotta mökillä voi myös rakentaa ja puuhastella.

Mökki on todellinen paratiisi, jos se on vesistön rannalla. Suomalainen haluaa yhdistää mökkeilyyn uimisen ja saunomisen. Lisäksi järvi-, joki- tai merimaisema on kaunista katseltavaa. Mökki luonnossa on kuin näyteikkuna toiseen maailmaan.

Vesistön läheisyys tuo mökkiin raikkaan ja vapaan ulottuvuuden: vettä pitkin pääset myös pois majapaikasta. Vesillelähtö mökiltä onkin upea kokemus, koska vesi on elementti, joka on samalla lempeän rauhallinen ja salaperäisen jännittävä.

Ukkonenkaan ei lannista

Lämpimän kesäpäivän päätteeksi mökkirannasta voi nähdä myös tummenevia pilviä. Silloin voi tuntea käsin kosketeltavan hiljaisuuden, joka viestii tulevasta ukkosesta. Suomalaista ei vesisade haittaa mökissä. Silloin lisätään vaan takkaan puuta ja kääriydytään mummon viltteihin.

Ukkosen jälkeen rauha on taas maassa. Mökkiin kuuluu linnunlaulua ja auringonsäteet pilkahtavat pilvenraosta. Luonto on raikas, joskin viileä rajuilman jäljiltä. Mökkiläiset palaavat askareihinsa ulkona. Ukkonen ei lannista suomalaista mökillä. Se pikemminkin vahvistaa.

Ympärivuotista rentoutumista

Luontomökki voi sijaita myös tunturin läheisyydessä, jolloin sen käyttö on usein ympärivuotista. Mökit tuntureilla ovat hyviä hiihto- ja laskettelumökkejä. Tunturit ja vaarat luovat oman tunnelmansa mökkikulttuuriin. Tällaiselta mökiltä lähdetään usein patikoimaan, hiihtämään tai laskettelemaan.

Luontomökkeilyn vetovoimatekijöitä ovat puhdas luonto, hiljaisuus ja maisemat. Ihminen käy tavallaan dialogia luonnon kanssa ollessaan luonnonhelmassa. Siellä eivät työhuolet paina tai ainakin ne ovat tarpeeksi kaukana. Presidentti Kekkonen sanoi, että hän hakee monesti luonnosta ja hiihtolenkiltä ratkaisua vaikeisiin päätöksiin.

Inspiraatiota päätöksiin luonnosta

Luonto antaakin erilaisen perspektiivin asioihin. Siellä saattaa huomata sen, mikä on keskeistä ja olennaista jossakin päätöksessä. Siksi mökkeily myöskään työajalla ei ole pahasta. Se avaa uusia näkökulmia, joilla voi olla merkitystä organisaation menestykseen.

Mökki saattaa olla myös erämaakämppä pitkospuiden päässä. Pitkospuut kuvaavatkin hyvin suomalaista luontomentaliteettia: niiden avulla päästään mitä vaikeimpiin paikkoihin. Pitkospuut onkin rakennettu kovalla työllä kuten rautatiet.

Halu päästä soiden ja jänkien perälle on kuitenkin selättänyt esteet. Luontomökkeilyä kuvaakin tavoite päästä kauas korpeen, jonne arkipäivän häly ei ulotu.