Mökki luonnossa on suomalaisen ainainen unelma

Mökkikansa saunoo ja ui mökillä

Mökit luonnossa ovat kuin kansallinen aarre Suomessa. Suomalaiset ovat mökkikansaa ja he haluavat päästä mökille millä hinnalla hyvänsä. Monille kelpaa lähes millainen mökki tahansa, mutta toiset vaativat luksusta.

Mökki sijaitsee useimmiten järven rannalla. Suomessa mökkeihin liittyy lähes aina sauna, koska sauna on erottamaton osa suomalaista mökkikulttuuria. Saunominen ja uiminen ovat kesämökkien vakiotekemistä.

Alkeellisuus voi olla tavoiteltua

Suomalaiset ovat tottuneet vaatimattomiin mökkeihin. Pääasia on aina ollut, että mökki sijaitsee luonnossa kaukana kaupungista. Mökki voi olla yksinkertaisimmillaan rakennettu laudasta ja siinä ei ole sähköä tai juoksevaa vettä.

Alkeellinen elämä mökissä on sekin tavoiteltava kokemus. Kosketus luonnon kanssa on niin voimakas vetovoimatekijä, että kaikki muut epäkohdat ovat toisarvoisia. Suomalainen haluaa päästä luontoon luonnon armoille.

Tunturi- ja erämaamökki sopii patikoijalle

Mökki voi sijaita myös tunturissa, jolloin sitä käytetään usein ympärivuotisesti. Tunturimökki soveltuu hyvin hiihtoon ja patikointiin. Tunturimökissä on järven puuttumisen vastineeksi komeat tunturimaisemat.

Mökki luonnossa voi olla myös soiden tai jänkien takana, jolloin mökkiä voi kutsua erämaamökiksi. Joskus maasto on niin vaikeakulkuista, että mökille on rakennettu pitkospuut. Patikoijalle pitkospuut ovat helppo vaihtoehto, koska niillä kävely on kuin lattialla astelua.

Mökkeily luonnonhelmassa on vastapaino työssäkäynnille ja arjen huolille. Mökillä on lupa unohtaa ongelmat ja vaikeat asiat. Suomalainen virittyykin mökillä kuin eri taajuudelle, jossa häntä eivät pikkuhuolet paina.

Sopeutuminen mökkielämään on rentoutumista

Mökkeily on kuin ikkuna toiseen ulottuvuuteen. Siksi se on niin suosittua. Mökki luonnossa on suomalainen ikiunelma, jonka vetovoima säilyy vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen. Mökki voi olla pieni ja vaatimaton piilopirtti tai se voi olla hulppea kelolinna.

Suomalaiselle kelpaa tarvittaessa kaikki. Siksi suomalainen mökkeilijä on sopeutuvainen, koska hän haluaa päästä luontoon. Jotkut pitävät jopa siirtolapuutarhamökkiä kesämökkinä. Useimmiten siirtolapuutarhamökit ovat yksinkertaisia lautamökkejä, joissa ei ole mukavuuksia.

Mukavuus onkin sitä, että mukavuuksia ei ole. Mökille lähtevä perhe tai kaveriporukka tietää tämän karun totuuden, mutta se onkin jutun juoni. Mökillä voi tehdä eri juttuja kuin mitä tehdään kotona. Kun mökillä ei ole mukavuuksia, on tavallaan pakko rentoutua muiden asioiden parissa.