Kelomökki-luonnon oma taideteos

Materiaalin valinta

Suomalaiseen maisemaan kuuluu olennaisena osana puinen mökki. Vallalla ovat hirsimökit mutta myös lauta on suosittu rakennusmateriaali. Tavallisen hirren rinnalla käytetään nykyään myös niin kutsuttua kevythirttä joka on hieman kevyempää kuin varsinainen hirsi.

Hinnaltaan hirsimökit ovat arvokkaampia kuin lauta- tai kevythirrestä valmistetut tuotteet. Korkeampi hinta perustuu hirren paksuuteen sekä materiaalin vaatimaan käsityöhön. Hirren ollessa paksumpaa puumateriaalia sitä tulee muokata järeämmillä menetelmillä kuin lautaa.

Hirsimökin valmistukseen voidaan käyttää joko höylä- tai kirveellä veistettyä hirttä. Kirveellä veistäen tehdyt hirret valmistetaan usein itse rakennuspaikalla mutta jos hirret valmistetaan muualla, itse mökin runko tehdään veistämöllä josta se siirretään kohteeseen. Höylähirret valmistetaan aina tehtaalla.

Kelomökit veistetään perinteisin hirrenveistomenetelmin

Kelo- eli honkamökki valmistetaan hongittuneistä männyistä siten että mökin nurkkiin tulee kirveellä ja moottorisahalla tehdyt salvokset. Salvoksen ollessa sopiva, asetetaan seuraavan varvin puu edellisen päälle rajakohtaan. Tämän jälkeen piirretään tehtävään tarkoitetulla harppimaisella varalla veistoviivat saaden molempiin hirsiin viiva joka mukailee molempien honkien pinnanmuotoja. Hirren alaosasta veistetään puuta pois viivan osoittaman alueen verran jotta saadaan saumakohdista tiiviit.

Lappi täyttyy kelomökeistä

Kelomökkiä ei turhaan kutsuta mökkien aateliksi sillä arvostettu perinteinen hirrenveistotaito ja kaunis materiaali tekevät jokaisesta mökistä uniikin. Puu on kaunis luonnonmateriaali ja kelomökeissä se pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Lapin-matkailun myötä kelomökkienmäärä on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti ja kysyntä jatkaa edelleen kasvuaan. Myös Rukalle on rakennettu paljon mökkejä, joista osa on varsinaisia kelolinnoja. Tämä ei ole mikään ihme, sillä suomalainen arvostaa luontoa sekä sen tarjoamia materiaaleja tuoden niitä mukaan sisutustus- ja rakennusratkaisuihin. Myös turistit pääsevät kokemaan Suomen luontoa parhaimmillaan yöpyessään ikivanhojen honkaseinien huomassa.

Lomaillessasi sinun olisi tärkeintä rentoutua ja nauttia vapaa-ajasta. Kelomökissä voit kokea erikoisen, rauhallisen tunnelman ja voit tuntea tulleesi kuin suoraan luonnon helmaan. Mökin harmaa ja urainen seinä on kuin taideteos suoraan luonnosta ja se huokuu lämpöä ja rauhaa. Satoja vuosia vanhojen honkapuiden huomaan on hyvä ja miellyttävä nukahtaa. Kukapa ei valitsisi mieluummin lämminhenkistä kelomökkiä kuin betoniseinäistä kerrostalohuoneistoa?